Uzņēmējdarbības vides vērtējums uzņēmēju skatījumā Limbažu novadā

Lai izzinātu uzņēmējdarbības vides vērtējumu novadā Limbažu novada pašvaldības aģentūra “LAUTA” no 5.- 30. novembrim aicināja uzņēmējus izteikt viedokli par uzņēmējdarbības vidi, komunikāciju, sadarbību, problēmām un iespējām attīstībai. Aktuāls jautājums par izglītošanās iespējām konkurētspējas paaugstināšanai, gan darbinieku profesionālajai pilnveidei, gan uzņēmējiem.  Sadarbībā ar pašvaldības pieaugušo izglītības koordinatori Vairu Ābeli izzinātas arī  uzņēmēju vajadzības un vēlmes  darbinieku un viņu pašu profesionālas kompetences pilnveidošanā.

LAUTA saņēma 58 aptaujas dalībnieku anketas. Atbildēs iezīmējas galvenās vajadzības uzņēmējdarbības attīstībai. Lielākā daļa pārstāvēja tādas juridiskās formas kā “Sabiedrība ar ierobežotu atbildību” (SIA), “Individuālie komersanti” (IK), “Zemnieku saimniecības” (Z/S) un pašnodarbinātie. 48,3 % no uzņēmējiem norādīja, ka šobrīd galvenais šķērslis darboties ir Covid 19 ierobežojumi, kam seko 17 % ar apgrozāmo līdzekļu trūkumu un uzņēmuma attīstības grūtībām. Uzņēmējdarbības attīstībai kā viens no būtiskākajiem faktoriem norādīts kvalificēts darbaspēks. Būtiskākās saistās ar pašreizējām  izmaiņām  darba tirgū, kas prasa pilnveidot zināšanas. Ir minēta arī vēlme strādāt ar motivētiem darbiniekiem. Vajadzību spektrs ir ļoti plašs, sākot no profesionālajām un karjeras vajadzībām līdz subjektīva rakstura personīgajām vajadzībām, piemēram, valodu apguve. Līdzīgi novērojumi ir arī  Salacgrīvas un Alojas pašvaldību uzņēmējdarbības speciālistiem, kas veica uzņēmēju apzināšanu Alojas un Salacgrīvas novados. Atbilstoši pašreizējai situācijai darba devēji pieļauj attālināto apmācību.

Kā noderīgās vajadzības pilnveidei vai tālākizglītībai  ir  minētas, piemēram, lietvedība, grāmatvedība, digitālais  mārketings, projektu vadība  u.c. jomu programmu apguve. Anketās sniegtās atbildes liecina, ka vēl pilnībā netiek izmantotas iespējas, ko var gūt  ESF 8.4.1 SAM projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”, kur var  iesaistīties, sedzot tikai 5% vai 10 līdzmaksājumu.   Nākamo- 6.kārtu, plānots atvērt nākamajā gadā, atkarībā no Covid-19 ierobežojumiem – vai nu attālināti, vai klātienē.

Pašvaldību līmenī plānojam sniegt atbalstu  uzņēmējiem  un sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas “Zināšanu un  tehnoloģiju centru”  piedāvāt palīdzību tādu jautājumu izpratnē, kuri ir īpaši aktuāli šobrīd, kad noteikti epidemioloģiskie ierobežojumi. Kā prioritārās tēmas būtu bieži norādītā aktuālā tēma par digitālo marketingu, produkta pārdošanu krīzes apstākļos, kā arī gaidāmajām  nodokļu sistēmas izmaiņām. Nodarbības būtu vakaros attālināti- Zoom vai analogā platformā.

Ja uzņēmējiem vai darbiniekiem nepieciešama pirmā palīdzība digitālo platformu izmantošanas uzsākšanai- aicinām sazināties ar aģentūras tūrisma speciālistu Ingu Evertovski (tālr. 28359057, ingus.evertovskis@limbazi.lv) vai uzņēmējdarbības speciālistu Agri Vēveru (tālr.28350218, agris.veveris@limbazi.lv). Apmācību un tehnisku jautājumu gadījumā palīdzēs arī Limbažu Galvenās bibliotēkas  Mācību un profesionālās sadarbības centrs, sazinoties ar vadītāju  Broņislavu Sauku (tālr. 29283652, bronislava.sauka@limbazi.lv) vai pagastos- pagastu bibliotēkas.

Ar kopīgo uzņēmēju aptaujas rezultātu var iepazīties šeit.  Par plānotām uzņēmēju apmācību norises laikiem un tēmām informēsim novada mājas lapā un sociālajos tīklos.

Lai aktualizētu un stiprinātu lielo un mazo ražotāju un amatnieku piederību Limbažu novadam, Limbažu novada pašvaldības aģentūra “LAUTA”, sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem, lieliem un maziem ražotājiem un amatniekiem veido mājas lapu- uzņēmēju katalogu- www.razotslimbazunovada.lv. Vietne iepazīstinās pašu novada iedzīvotājus, viesus un tūristus ar daudzveidīgo pakalpojumu un praktisku iemaņu apguves piedāvājumu, lai ikviens uzzina par mūsu novada amatniekiem, ražotājiem, prasmju, tradīciju un iemaņu pārzinātājiem.

 

Ilze Millere
ilze.millere@limbazi.lv
Limbažu novada pašvaldības aģentūra “LAUTA”