Ēnu diena Limbažu novada pašvaldības aģentūrā “LAUTA”

Pēc gada pauzes, 6.aprīlī, visā Latvijā norisinājās ĒNU DIENA 2022, arī Limbažu novadā.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Šogad, kā ēnu devējs, Ēnu dienā piedalījās arī Pašvaldības aģentūra “LAUTA”. Jauniešiem tika dota iespēja ēnot uzņēmējdarbības konsultantus, tūrisma centra vadītāju un tūrisma mārketinga speciālistu. No septiņām pieteiktajām vietām, aizpildītas tika četras. Alojas Ausekļa vidusskolas 7.klases skolniece Rūta Šternfelde un 8.klases skolniece Megija Kreituze ēnoja uzņēmējdarbības konsultanti Alojā – Zani Lapšāni-Celmu. Savukārt Limbažu vidusskolas 8.klases skolnieks Ričards Bezbailis un Limbažu Valsts ģimnāzijas skolnieks Valts Legzdiņš ēnoja uzņēmējdarbības konsultanti Salacgrīvā – Elīnu Lilenblati.

Diena sākās ar ierašanos Salacgrīvā Jauniešu un uzņēmējdarbības iniciatīvu centrā “BĀKA” un savstarpējo iepazīšanos. Jauniešiem tika izrādītas iestādes telpas, stāstīts par iespējām un pakalpojumiem uzņēmējiem. Tāpat ēnotāji uzzināja par aktivitātēm, kuras organizē uzņēmējdarbības konsultanti uzņēmējdarbības veicināšanai novadā. Tā kā liela darba daļa tiek pavadīta pie datora, tad atbraucēji ar interesi iepazinās ar programmām un citiem digitālajiem rīkiem, kurus ikdienā izmanto speciālisti savu darba pienākumu pildīšanā.

Ikdienas darbā konsultants ir mobils speciālists, tāpēc sekoja vizītē pie uzņēmējiem. Šoreiz pie projektu konkursa “Jauniešu biznesa plānu konkurss komercdarbības uzsākšanai Salacgrīvas novadā” granta ieguvēju Edžu Zvīni, SIA “E.Z.K.”, Vecsalacā.  Uzņēmējs iepazīstināja jauniešus ar kokapstrādes un celtniecības nozares darbu, dalījās pieredzē par savu ceļu līdz savam uzņēmumam un tā attīstības soļiem. Limbažu vidusskolas 8.klases skolnieks Ričards Bezbailis dalījās ar informāciju par savu skolēnu mācību uzņēmumu “Project: Lazer”, kurā ražo ar lāzeri gatavotus koka atslēgu piekariņus. Edžus to pozitīvi novērtēja un diskusijā iezīmēja iesējamos nākotnes soļus Ričarda uzņēmuma izaugsmē.

Lai apzinātu potenciālās tirdzniecības vietas, kur Limbažu novada uzņēmēji var pārdot sava uzņēmuma piedāvātās preces un pakalpojumus, kā arī iepazītos ar pašvaldības projektu konkursa “Radīts piejūrā” granta ieguvēju Ingu Vilimu, ēnotāji apmeklēja veikalu-izstāžu zāli “Radīts piejūrā”. Katrs jaunietis mēģināja atrast savas puses uzņēmēju piedāvāto. Un tas arī izdevās – vairākkārt!

Tālāk ēnu devēji ar ēnotājiem devās vizītē uz Vilzēniem pie “Biznesa ideju konkurss komercdarbības uzsākšanai Alojas novadā” granta ieguvējas, jaunās uzņēmējas Kristas Jūlijas Kreišmanes uz dizaina darbnīcu. Šoreiz jaunieši ne tikai iepazinās ar realizēto biznesa ideju, bet praktiski ķērās pie darba, lai katrs izveidotu uzlīmi ar “Ēnu diena 2022” dizainu.

Dienas noslēgums noritēja Alojas uzņēmējdarbības atbalsta centrā SALA, kur katrs ēnotājs saņēma apliecinājumu par dalību Ēnu dienā. Kā atzina jaunieši – diena bija gara, taču interesanta un saistoša. Lielākais gandarījums esot, ka sanācis ieskatīties ne tikai uzņēmējdarbības konsultanta ikdienā, bet arī kokapstrādes, celtniecības un dizaina nozarēs.

Paldies jauniešiem par dalību un izrādīto interesi! Uz tikšanos!

 

Tekstu sagatavoja

uzņēmējdarbības konsultante

Elīna Lilenblate